- Štítky blogu

JAK U NÁS MÝDLA VYRÁBÍME
Mýdlo je naše hobby. Věnujeme mu veškerý náš volný čas. Mýdla vyrábíme ručně tradiční metodou zastudena. Dnes není tato metoda úplně neznámá a těší novému obrození. Kvalita takto vyrobených mýdel je totiž s běžnými kvalitativně nesrovnatelná. Ve srovnání s velkovýrobou syntetických mýdel je výroba ručních a přírodních mýdel nákladná zejména časově. Mýdla po chemickém procesu zmýdelnění zrají a ustalují své ph vhodné pro naši pokožku až 6 týdnů. Ručně se krájí a balí. Mýdlo se u nás ručně vymíchává. Proces neutralizace probíhá déle, ale bez přístrojů. V neposlední řadě výbíráme a testujeme jedlé oleje v kombinaci se vzácnými bio-oleji většinou lisovaných za studena nebo za tepla a spolu s voňavými organickými éterickými oleji tvoří mýdlo vysoké kvality. Kriteria a postupy výroby jsme si stanovily velmi přísné. Je za tím mnoho hodin testování kvality olejů na našem i zahraničním trhu. Dále jsme vyloučily veškeré chemické látky, které byť schválené vyhláškou MZ podle našeho názoru mohou více či méně dráždit pokožku a do přírodní kosmetiky nepatří. Vaše pozitivní ohlasy, kteří vyzkoušeli naše mýlda nám dělají obrovskou radost a podporují nás v dalším mýdlařském experimentování. Bylo pro nás zpočátku těžké vzdát se nepřebernému množství lákavých a lahodných, duhových odstínů syntetických ale také i potravinářských barviv. Ale hru s barevnými zdroji z přírody a experimentování jsme si velice brzy zamilovaly. Zvlášť když z mrkvově červené barvy máte do rána neopakovatelně slunečně žlutou. S voňavými éterickými oleji to bylo stejné dobrodružství. Vyzkoušely jsme jich mnoho na našem i zahraničním trhu. Všechny 100% čisté éterické oleje jsou velmi vzácné a velmi drahé. Jak si mohu sama ověřit, že silice jsou opravdu organické? Do mýdel nepřidáváme žádné chemické konzervanty. Doporučuji proto mýdla neskladovat a nejpozději do roka spotřebovat. Nové světové výzkumy ukázaly, že můžeme jako přírodní konzervant použít extrakt mletých grapefruitových jadérek. Proto používáme přípravek Citricidal, který obsahuje čistý glycerín s mletými jadérky. Doba použitelnosti mýdla by se tak mohla posunout o půl roku a déle. Nemáme však ještě dostatečně otestováno a proto jen předpokládáme, že mýdla vydrží mnohem déle. Ovšem dlouhé skladování pro kvalitu účinku rozhodně nedoporučujeme. Tuk se vždy časem rozloží. Mýdla jsou též ekologická. Nezatěžují odpadní vody. Těší mě, že např. přítomnost mydlinek šungitového mýdla v odpadních vodách má vzhledem k čistícím vlastnostem minerálu šungitu na vodu blahodárný vliv. Dokazuje to i zkušenost jedné ženy, která vylila trochu vody z koupele do sudu s dešťovou vodou, který byl zarostlý řasami a po té se od řas úplně vyčistil. Po té s vodou zalila zahradu. Děkuji této ženě za důvěru a nebojácnost při experimentování. Avšak i zde buďte velmi opatrní a pokud by jste chtěli toto zkoušet, doporučuji nejdřív zalít trošičku a až po té celou zahrádku. Nabízím mýdla všem zájemcům, které potěší každodenní kontakt s čistou přírodou a doufám, že se budete těšit stejné radosti a pocitu úlevy, které tyto produkty nabízí. Pozor! Mýdla jsou nejedlá, přestože příjemně voní a svádí mnohé k nakousnutí. Obsahují oleje, ze kterých se může vyrábět luxusní čokoláda(a také vyrábí), ale jedná se stále o mýdlo. K výrobě se používá louh a to je silná žíravina. V mýdlech je sice již ve zreagované podobě,není tam, nicméně mýdlo je díky tomu nejedlé. Každému se pravděpodobně někdy dostalo kus mydlinky nebo nějakého šamponu omylem do úst, takže víme, že příště už dobrovolně tento kulinářský zážitek nezopakujeme :) |